×

Laktózintolerancia vizsgálat

Adminisztrációs díj: + 2500 Ft


A tejcukor érzékenység (laktózintolerancia) sajnos nem ritka a magyar lakosság körében sem. Hazánkban kb. 35-40%-ra tehető a laktóz érzékenyek aránya. A laktóz érzékenység leggyakoribb oka genetikai eredetű, ebben az esetben elsődleges laktózintoleranciáról  beszélünk. Az életkor előre haladtával a bél hámsejtek laktáz enzim aktivitása fokozatosan csökken. A csökkenés üteme azonban egyénenként eltérő.

Ezzel szemben a másodlagos laktózintolerancia egy szerzett állapot, melynek kiváltója valamilyen környezeti faktor (kemoterápia, bélfertőzés vagy egyéb bélbetegség).

A laktóz intolerancia genetikai vizsgálata az elsődleges tejcukor érzékenység laboratóriumi diagnosztizálására alkalmas a laktáz gén szabályozó régiójában elhelyezkedő LCT promoter c.1-13910 polimorfizmusának vizsgálatával.

A C/C genotípussal rendelkező egyének tejcukor érzékenyek lesznek. Az ilyen egyének 5-6 éves kor felett egyre kevésbé tudják a tejcukor tartalmú ételeket emészteni, ezért számukra a laktózmentes ételek fogyasztása javasolt.

Milyen esetben ajánljuk a vizsgálat elvégzését?

Ha a tejcukor (laktóz) tartalmú élelmiszer (tej vagy tejtermék) fogyasztása után 1-2 órával kellemetlen hasi panaszokat (puffadás, hasi fájdalom, bélgörcsök, émelygés, hányinger hasmenés) tapasztal.

  Ha a családban előfordult már laktózintolerancia.

  A H2 kilégzési teszttel ellentétben a vizsgálat nem okoz semmilyen kellemetlen tünetet, hiszen a vizsgálat elvégzéséhez nincsen szükség a tüneteket kiváltó tejcukor fogyasztására.

A laktózmentes diéta alkalmazása nem befolyásolja a vizsgálat eredményét.

A vizsgálat tartalmazza az elsődleges laktózintolerancia genetikai vizsgálatát (LCT Promoter c.1-13910 C>T).

 

Az ár nem tartalmazza az adminisztrációs díjat.

SZOLGÁLTATÁSAINK