Laktózintolerancia vizsgálat

Laktózintolerancia vizsgálat

Laktózintolerancia vizsgálat:

 

A tejcukor érzékenység (laktózintolerancia) sajnos nem ritka a magyar lakosság körében sem. Hazánkban kb 35-40 % -ra tehető a laktóz érzékenyek aránya. A laktóz érzékenység leggyakoribb oka genetikai eredetű, ebben az esetben elsődleges laktózintoleranciáról beszélünk. Az életkor előre haladtával a bél hámsejtek laktáz enzim aktivitása fokozatosan csökken. A csökkenés üteme azonban egyénenként eltérő.

Ezzel szemben a másodlagos laktózintolerancia egy szerzett állapot, melynek kiváltója valamilyen környezeti faktor (kemoterápia, bélfertőzés vagy egyéb bélbetegség).

A laktóz intolerancia genetikai vizsgálata az ún. elsődleges tejcukor érzékenység laboratóriumi diagnosztizálására alkalmas a laktáz gén szabályozó régiójában elhelyezkedő LCT promoter c.1-13910 polimorfizmusának vizsgálatával. A C/C genotípussal rendelkező egyének tejcukor érzékenyek lesznek. Az ilyen egyének 5-6 éves kor felett egyre kevésbé tudják a tejcukor tartalmú ételeket emészteni, ezért számukra a laktózmentes ételek fogyasztása javasolt.

Milyen esetben ajánljuk a vizsgálat elvégzését?

  • Ha tejcukor (laktóz) tartalmú élelmiszer (tej vagy tejtermék) fogyasztása után ½-2 órával kellemetlen hasi panaszokat (puffadás, hasi fájdalom, bélgörcsök, émelygés, hányinger hasmenés) tapasztal.
  • Ha a családban előfordult már laktóz intolerancia.
  • Adóvisszatérítést szeretne igénybe venni diagnosztizált laktózintolerancia okozta krónikus betegsége miatt.
  • A laktózmentes diéta alkalmazása nem befolyásolja a vizsgálat eredményét.
  • A H2 kilégzési teszttel ellentétben a vizsgálat nem okoz semmilyen kellemetlen tünetet, hiszen a vizsgálat elvégzéséhez nincsen szükség a tüneteket kiváltó tejcukor fogyasztására.

 

A vizsgálat tartalmazza az elsődleges laktóz intolerancia genetikai vizsgálatát (LCT Promoter c.1-13910 C>T).

Mintatípus: vérminta

 

Az ár nem tartalmazza az adminisztrációs díjat!

Rólunk

A HQ-Lab Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2007. márciusában alakult. A cég magas színvonalú, korszerű labordiagnosztikai szolgáltatás nyújtását, a leg-korszerűbb technológiák alkalmazását, széleskörű vizsgálati paletta bevezetését tűzte ki céljául.

2007. április 16-tól működtetjük az akkori Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet és a…

Tovább olvasom
+36 52 511 807
info@hqlab.hu