×

Laktózintolerancia csomag

Megtakarítás: 2820 Ft


A hidrogén kilégzési tesztet kizárólag a Debrecen, Bethlen utca 6-8 (Mediterrán Ház) vérvételi helyünkön végezzük! Időpontfoglalása kötelező! A vizsgálat két órát vesz igénybe! 

 

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a laktózintoleranciára, mint betegségre, pedig hacsak nem veleszületett enzimhiányról van szó, vagy nem más betegségek velejárója, ez az állapot egyáltalán nem tekinthető betegségnek.

Miről is van itt szó tulajdonképpen?

A tejcukrot (laktózt) a bélben a laktáz nevű enzim bontja le.

Babakorban a szoptatás abbamaradása után a szervezet elkezdi laktáztermelését visszafogni. Hiszen ha már nincs tejfogyasztás, akkor minek termeltetni a laktáz enzimet?

Igen ám, de néhány emberi közösség több ezer évvel ezelőtt elkezdte fogyasztani a háziasított tehenek tejét! Ami ezután következett, az a felnőttkori tejfogyasztáshoz való „szédületesen” gyors alkalmazkodás volt. Alig pár ezer év alatt elterjedtek olyan mutációk, amik biztosítják, hogy a hordozóik felnőtt korukban is zavartalanul képesek a tejet fogyasztani.

Érdekes módon, ma már ezeket a felnőtteket tekintjük „normálisnak”, míg tejcukrot emészteni nem képes felnőtteket betegeknek.

Viszont ez a szabályozási folyamat nincs kőbe vésve, bármelyik ilyen „normális” felnőttel is előfordulhat, hogy egy idő után már nem bírja megemészteni a laktózt. Ezt bizony a tünetek alapján az illető szomorúan tapasztalja meg.

A tejcukor-érzékenység leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, émelygés, hasmenés, hányinger.

Ezen panaszok esetén a laktózintoleranciát kétféle módszerrel tudjuk bizonyítani:

1. A genetikai vizsgálattal, amelyben a laktáz gén szabályozó régiójában található C/T-13910 nevű polimorfizmust azonosítjuk.

2. A hidrogén kilégzési teszttel, amely során a laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát mérjük.

 

A hidrogén kilégzési teszt és a genetikai vizsgálat nem konkurensei egymásnak, hanem a diagnózist támogató, egymást kiegészítő módszerek.

 

Érdemes tudni, hogy laktózintolerancia kimutatása esetén adókedvezmény jár!

Sőt, bizonyos feltételek teljesülése mellett, az adókedvezményt 5 évre visszamenőleg is megkaphatjuk!

 

Ahhoz, hogy az adóvisszatérítést 5 évre visszamenőleg is megkapjuk, szükségünk van a genetikai vizsgálat pozitív eredményére. Mivel a laktóz genetikai pozitivitás önmagában nem jogosít adókedvezmény igénybevételére, csak a hajlamot mutatja ki, ezért szükség van a pozitív laktóz kilégzési teszt eredményére is.

Ezen kívül, az igazolás kiadásának feltétele a gyógyítható bélfertőzést kizáró negatív laktulóz hidrogén kilégzési teszt. 

 

A csomag kedvezményes ára tartalmazza az adminisztrációs díjat.

SZOLGÁLTATÁSAINK