Szív-és érrendszeri rizikófaktor szűrés

Szív-és érrendszeri rizikófaktor szűrés

A csomag leírása

Csomagunkat annak ajánljuk, akiknek a családjában elfordult hasonló megbetegedés, dohányzik túlsúlyos, elmúlt 50 éves, stresszes életmódot folytat.
A szív-és érrendszeri megbetegedések a korai halálozás leggyakoribb okai. Ide tartoznak a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség és a koszorúér betegség.

Bizonyos rizikófaktorok, más néven kockázati tényezők elősegítik, együttes előfordulásuk pedig megtöbbszörözi ezen betegségek kialakulásának valószínűségét. A rizikófaktorok időben történő felismerésével és befolyásolásával, kezelésével ezen betegségek megelőzhetőek ill. a már meglévő betegség könnyebben gyógyítható. Ezért rendkívül fontos a szűrővizsgálat a rizikófaktorok, kockázati tényezők időben történő felismerése érdekében.


A legfontosabb szív- és érrendszeri rizikófaktorok a következők:   

• Zsíranyagcsere zavara: emelkedett összkoleszterin,  LDL-Koleszterin ill. non-HDL-koleszterin szint, alacsony HDL-koleszterin szint.

• Dohányzás: a nikotin csökkenti az ún. „védő” vagy „jó” koleszterin, a HDL-koleszterin szintjét, elősegíti a koszorúserek és a végtagi erek összehúzódását, fokozza a vér alvadékonyságát.
• Cukorbetegség:  a strooke kockázata megduplázódik a 2-es típusú cukorbetegség első öt évében, a cukorbetegek nagy százaléka valamilyen szív-érrendszeri betegségben hal meg.
• Magas vérnyomás: az erek falára gyakorolt fokozott nyomás károsítja, megvastagítja az érfalat ami a szív koszorús ereinek  elzáródása esetén szívinfarktust okozhat. Az agyban elzáródott vagy megrepedt ér stroke-hoz vezethet.
• Elhízás: nő a sejten belüli és sejten kívüli folyadék mennyisége, fokozódik a vér mennyisége, nő az oxigénfogyasztás, mely jelentősen megterheli a szívet. Emellett maga az elhízás is számos olyan betegség – cukorbetegség, magas vérnyomás - rizikófaktora melyek a fentieknek megfelelően károsítják a keringési rendszert.
• Gyulladásos markerek pl. CRP emelkedése. Az általában  a szervezetben zajló gyulladás kimutatására szolgáló C-reaktív fehérje nagy érzékenységű formája (high sensitive CRP vagy hs-CRP-t) képes jelezni a szívbetegségek kockázatát. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.
• Stressz: A tartósan fennálló stressz az erekre gyakorolt hatása révén maradandó szervi elváltozásokat okozhat, összefüggésbe hozzák a magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke kialakulásával.
• Vizelet mikroalbumin: a vizsgálat a korai vesekárosodás jele cukorbetegség esetén, ezért cukorbetegek esetén rendszeresen ellenőrzik a szintjét. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy nem csak cukorbetegeknél fontos a vizsgálat elvégzése, ugyanis a vizelet fehérje ürítés az érrendszer általános károsodásának kora jelzője, így a szív-és érrendszeri betegségek fontos rizikófaktora. Értékének változásából következtetni lehet a szív-és érrendszer betegség alakulására.

A csomagban szereplő vizsgálatok: májműködés: Totál bilirubin, GOT (Aszpartát-amino-transzferáz), GPT (Alanin-amino-transzferáz), Alkalikus foszfatáz, GGT (Gamma-glutamil-transzferáz), Vesefunkció, ionok: Nátrium, Kálium, Kálcium, Foszfor, Magnézium, Karbamid, Kreatinin (+ GFR-epi), Húgysav, Vizelet általános + üledék, Zsír-anyagcsere: Össz-koleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, Non-HDL-koleszterin, Triglicerid. Szénhidrát-anyagcsere: Vércukor, vizelet általános + üledék, Fehérje-anyagcsere: Albumin, Összfehérje, Vas-háztartás, vérképző rendszer: Vas,Vérkép automatával ( 5 part diff), Szív és érrendszer: Folsav, B12 vitamin, Vizelet mikroalbumin, C-reaktiv protein (hs-CRP), D-vitamin (2-5OH), Véralvadás: Fibrinogén.

A csomag listaára: 24510 Ft.
A csomag kedvezményes ára: 20900 Ft, mely tartalmazza vérvétel és az adminisztráció költségét is.
Amennyiben vastagbél tumor szűrésként „Széklet vér kimutatás immunológiai módszerrel”  vizsgálatunkat is igénybe kívánja venni, úgy a széklet vizsgálathoz kérjük, hogy a székletmintát a gyógyszertárakban vásárolható széklettartályban hozza magával.
A csomag széklet vér kimutatással kiegészítve: 26250 Ft helyett 22300 Ft.

Rólunk

A HQ-Lab Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2007. márciusában alakult. A cég magas színvonalú, korszerű labordiagnosztikai szolgáltatás nyújtását, a leg-korszerűbb technológiák alkalmazását, széleskörű vizsgálati paletta bevezetését tűzte ki céljául.

2007. április 16-tól működtetjük az akkori Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet és a…

Tovább olvasom
+36 52 511 807
info@hqlab.hu