×

Szív-és érrendszeri rizikófaktor szűrés

Megtakarítás: 2720 Ft


Csomagunkat annak ajánljuk, akiknek a családjában elfordult hasonló megbetegedés, dohányzik túlsúlyos, elmúlt 50 éves, stresszes életmódot folytat. A szív-és érrendszeri megbetegedések a korai halálozás leggyakoribb okai. Ide tartoznak a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség és a koszorúér betegség.

Bizonyos rizikófaktorok, más néven kockázati tényezők elősegítik, együttes előfordulásuk pedig megtöbbszörözi ezen betegségek kialakulásának valószínűségét. A rizikófaktorok időben történő felismerésével és befolyásolásával, kezelésével ezen betegségek megelőzhetőek ill. a már meglévő betegség könnyebben gyógyítható. Ezért rendkívül fontos a szűrővizsgálat a rizikófaktorok, kockázati tényezők időben történő felismerése érdekében.

A legfontosabb szív- és érrendszeri rizikófaktorok a következők:

Zsíranyagcsere zavara: emelkedett összkoleszterin, LDL-Koleszterin, illetve non-HDL-koleszterin szint, alacsony HDL-koleszterin szint.

Dohányzás: a nikotin csökkenti az úgy nevezett „védő” vagy „jó” koleszterin, a HDL-koleszterin szintjét, elősegíti a koszorúserek és a végtagi erek összehúzódását, fokozza a vér alvadékonyságát.

Cukorbetegség: a strooke kockázata megduplázódik a 2-es típusú cukorbetegség első öt évében, a cukorbetegek nagy százaléka valamilyen szív-érrendszeri betegségben hal meg.

Magas vérnyomás: az erek falára gyakorolt fokozott nyomás károsítja, megvastagítja az érfalat, ami a szív koszorús ereinek  elzáródása esetén szívinfarktust okozhat. Az agyban elzáródott vagy megrepedt ér stroke-hoz vezethet.

Elhízás: nő a sejten belüli és sejten kívüli folyadék mennyisége, fokozódik a vér mennyisége, nő az oxigénfogyasztás, mely jelentősen megterheli a szívet. Emellett maga az elhízás is számos olyan betegség – cukorbetegség, magas vérnyomás – rizikófaktora melyek a fentieknek megfelelően károsítják a keringési rendszert.

Gyulladásos markerek: például a CRP emelkedése. Az általában  a szervezetben zajló gyulladás kimutatására szolgáló C-reaktív fehérje nagy érzékenységű formája (high sensitive CRP vagy hs-CRP-t) képes jelezni a szívbetegségek kockázatát. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.

Stressz: A tartósan fennálló stressz az erekre gyakorolt hatása révén maradandó szervi elváltozásokat okozhat, összefüggésbe hozzák a magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke kialakulásával.

Vizelet mikroalbumin: a vizsgálat a korai vesekárosodás jele cukorbetegség esetén, ezért cukorbetegek esetén rendszeresen ellenőrzik a szintjét. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy nem csak cukorbetegeknél fontos a vizsgálat elvégzése, ugyanis a vizelet fehérje ürítés az érrendszer általános károsodásának kora jelzője, így a szív-és érrendszeri betegségek fontos rizikófaktora. Értékének változásából következtetni lehet a szív-és érrendszer betegség alakulására.

Amennyiben vastagbél tumor szűrésként „Széklet vér kimutatás immunológiai módszerrel”  vizsgálatunkat is igénybe kívánja venni, úgy a széklet vizsgálathoz kérjük, hogy a székletmintát a gyógyszertárakban vásárolható széklettartályban hozza magával.

A csomag kedvezményes ára tartalmazza az adminisztrációs díjat.

SZOLGÁLTATÁSAINK