×

Lyme-kór diagnosztika

Adminisztrációs díj: + 2500 Ft


A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által okozott megbetegedés, melyet ezen kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztenek. A Borrelia a kullancs vérszívása közben jut be a szervezetbe. A klimaváltozás miatt a kullancsok egyre elterjedtebbek. Téves az a nézet, hogy kullanccsal csak kirándulás, túrázás közben, árnyas erdőben, vízparton tartózkodva találkozhat az ember. Fertőzött kullancsok előfordulnak a kertekben is. Sajnos sokszor észre sem vesszük a kullancs csípést, mivel általában nem okoz azonnali tüneteket, a kullancs megkapaszkodása után még nem történik azonnal fertőzés. 1 napon belül szabályosan eltávolított kullancs esetén minimális a fertőzés esélye. Továbbá nem is minden kullancs fertőzött, ezért nem kell minden esetben Lyme-kór kialakulását feltételezni a kullancs bőrbe való behatolása után. Ugyanakkor az is tény, hogy a kullancscsípés után csak hetekkel vagy akár hónapokkal, évekkel később kerül diagnosztizálásra a Lyme-kór, amikor a páciens már nem is emlékszik arra, hogy kullanccsal találkozott.

A Lyme-kór felismerése nem egyszerű. A  bőrön megjelenő kokárdaszerű ún. Lyme-folt hiánya esetén a tünetek nem specifikusak (fejfájás, fáradtság, nyirokcsomó megnagyobbodás, izületi fájdalom). A hosszabb ideig fennálló betegség szívizomgyulladáshoz, agyhártyagyulladáshoz, izületigyulladás kialakulásához is vezethet.

A betegség diagnosztizálására alkalmasak a Borrelia ellen, a szervezet immunrendszere által termelt IgG és IgM ellenanyagok mennyiségének változásai. Mivel ezek az ellenanyagok nem termelődnek a megfertőződés után azonnal kimutatható mennyiségben, ezért a vizsgálat elvégzése a kullancs csípés után néhány héttel javasolt először. Az IgM típusú ellenanyag jelenik meg először a vérben, majd ez rövid időn belül eltűnik. Közben pedig az IgG típusú ellenanyag megjelenik és fokozatosan emelkedő szintet mutat, amíg a fertőzés fennáll. Az eredményeket minden esetben a kórelőzménnyel és a tünetekkel együttesen kell értékelni.

SZOLGÁLTATÁSAINK