×

Gyakori felső légúti panasz kivizsgálása

Megtakarítás: 1255 Ft


A gyakori felsőlégúti panasz kivizsgálására összeállított laboratóriumi vizsgálati csomagunkat különösen azoknak a gyermek és felnőtt pácienseknek ajánljuk, akiknél az enyhe, fertőző felső légúti megbetegedés évi 2-3 alkalomnál többször fordul elő, gyakran elhúzódó lefolyású (több, mint 2 hetes lefolyású) vagy szövődményekkel társul (arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás).

A különböző kórokozók, legtöbbször vírusok, ritkábban baktériumok többnyire cseppfertőzéssel, esetleg közvetlen érintkezéssel kerülnek a szervezetbe. A felsőlégúti fertőzések fő szezonja a kora tavasz és az őszi-téli időszakra tehető. A szervezetbe bekerülő kórokozókat az egészségesen működő immunrendszer igyekszik minél hamarabb semlegesíteni. Az átlagosnál sokkal gyakoribb felsőlégúti megbetegedések oka lehet az immunrendszer elégtelen működése vagy a vérképzőrendszer károsodása is.

A vizsgálati csomag az alábbi laboratóriumi vizsgálatokat tartalmazza:

C-reaktív protein (CRP) egy gyulladásos marker, melynek a vérben mért mennyisége megemelkedik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, fertőzések esetén. A CRP jelentős emelkedése elsősorban bakteriális fertőzés esetén tapasztalható és a megfelelő adagban és ideig alkalmazott hatékony antibiotikum terápia esetén néhány nap után már a fehérje mennyiségének  jelentős csökkenése mérhető. Ezért alkalmas a szervezetben zajló gyulladásos folyamat felismerésére, a folyamat nyomon követésére és a kezelés eredményességének megítélésére.

Teljes vérkép vizsgálat tartalmazza  a vér alakos elemeinek (fehérvérsejt, vörösvérsejt, vérlemezke) relatív és abszolút számának meghatározását, a fehérvérsejt típusok és vörösvértestek méretének és hemoglobin tartalmának, koncentrációjának mennyiségét is. A fehérvérsejtek számának és típusainak a változása szintén diagnosztikus értékű a gyulladásos folyamatok felismerésében. Míg a vörösvértestekkel kapcsolatos paraméterek  a vérszegénység diagnosztizálásában játszik fontos szerepet.

A szérum vas és transzferrin meghatározások az idült gyulladásos folyamatokhoz gyakran társuló vérszegénység mértékének  megítélésében valamint a terápia nyomon követésében fontos szerepet játszó laboratóriumi paraméterek.

AST (anti-streptilizin titer) a Streptococcus pyogenes okozta bakteriális fertőzések esetén a szervezet immunrendszere által termelt ellenanyag mennyiségi meghatározása.  Ennek emelkedése arra utal, hogy a közelmúltban A csoportú Streptococcus fertőzés zajlott a szervezetben.

IgG, IgM és IgA ellenanyagok mennyiségi meghatározása az immunrendszer állapotának felmérésére szolgáló diagnosztikus eszköz. Az egyes típusok mennyiségének emelkedése lezajlott fertőzésre, míg csökkenése az immunrendszer hiányos működésére, a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességének csökkenésére utal.

A csomag kedvezményes ára tartalmazza az adminisztrációs díjat.

SZOLGÁLTATÁSAINK