×

Inzulinrezisztencia csomag

Megtakarítás: 6575 Ft


Az inzulin a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt hormon, melynek kulcsfontosságú szerepe van a szervezet anyagcseréjének szabályozásában. A szervezet sejtjeinek működésükhöz glükózra van szükségük.
A glükóz bejutását a sejtekbe az inzulin szabályozza a sejtek felszínén lévő inzulin receptorokhoz kötődve. Inzulin rezisztencia esetén ezek a receptorok károsodnak, és emiatt a szervezetnek még inzulinra van szüksége ahhoz, hogy sejtjei számára a megfelelő glükóz ellátását biztosítani tudja.

Ennek eredményeképpen a hasnyálmirigy sejtjei egyre több inzulint termelnek. A hasnyálmirigy sejtjei amennyiben hosszú távon fokozott inzulin termelésre vannak késztetve, akkor egy idő után már kimerülnek, nem képesek elegendő mennyiségű inzulin termelésére, és kialakul a cukorbetegség.

Az inzulin rezisztenciát a cukorbetegség (diabetes mellitus) előszobájának is tekintik.

Az inzulin rezisztenciának nincsenek specifikus tünetei, de gyakran tapasztalható ezeknél a betegeknél hajhullás, fáradtság, menstruációs zavar, elhízás. Nők esetében az inzulin rezisztencia gyakran társul policisztás ovárium szindrómával (PCOS), ami akár a meddőség okaként szerepelhet.

Az inzulin rezisztencia azonban a cukorbetegséggel szemben egy visszafordítható folyamat, ezért minél korábbi felismerése és kezelése rendkívül fontos a páciens későbbi egészségi állapota szempontjából is.

  Vércukor és inzulin terhelés: Az inzulin rezisztencia esetén az éhgyomri vércukor és inzulin értéke még lehet normális. Ezért a diagnózis felállításához szükség van a vércukor terheléses vizsgálatra, melyet a kedvezményes csomag tartalmaz. A vércukor terheléshez minden esetben éhgyomorra kell érkezni a vérvételre! A vénából történő vérvétel előtt egy ujjbegyes vérvétellel ellenőrizni kell, hogy a vércukor terhelés elvégezhető-e. A nulla perces vérvételt követően kell egy cukoroldatot elfogyasztani (75 g glükóz kb. 2 dl vízben feloldva). A cukor oldat elfogyasztása után 60 és 120 perccel újabb vérvételek következnek. Valamennyi vérmintából meghatározásra kerül a vércukor- és az inzulinszint egyaránt.

  HOMA-index: A vizsgálati csomag tartalmazza még a HOMA index meghatározását is, mely szintén segítséget nyújt orvosának az inzulin rezisztencia diagnosztizálásához.

A csomag részét képezi az inzulin rezisztenciával esetenként egyidejűleg fennálló kóros pajzsmirigy működést diagnosztizáló TSH vizsgálat is. 

A vércukor, inzulin terhelést is tartalmazó csomag választása esetén mindenképpen 8:30 előtti időpontot kérjen magán vérvételi helyeinken!

Laboratóriumi eredményeivel keresse fel háziorvosát vagy kérje endokrinológus, diabetológus szakorvos véleményét kérje.

A csomag kedvezményes ára tartalmazza az adminisztrációs díjat.

SZOLGÁLTATÁSAINK