A tejcukor érzékenység (laktózintolerancia) sajnos nem ritka a magyar lakosság körében sem. Hazánkban kb. 35-40%-ra tehető a laktóz érzékenyek aránya. A laktóz érzékenység leggyakoribb oka genetikai eredetű, ebben az esetben elsődleges laktózintoleranciáról beszélünk. Az életkor előre haladtával a bél hámsejtek laktáz enzim aktivitása fokozatosan csökken. A csökkenés üteme azonban egyénenként eltérő.
Ezzel szemben a másodlagos laktózintolerancia egy szerzett állapot, melynek kiváltója valamilyen környezeti faktor (kemoterápia, bélfertőzés vagy egyéb bélbetegség).
A laktóz intolerancia genetikai vizsgálata az elsődleges tejcukor érzékenység laboratóriumi diagnosztizálására alkalmas a laktáz gén szabályozó régiójában elhelyezkedő LCT promoter c.1-13910 polimorfizmusának vizsgálatával.
A C/C genotípussal rendelkező egyének tejcukor érzékenyek lesznek. Az ilyen egyének 5-6 éves kor felett egyre kevésbé tudják a tejcukor tartalmú ételeket emészteni, ezért számukra a laktózmentes ételek fogyasztása javasolt.
Milyen esetben ajánljuk a vizsgálat elvégzését?
✔ Ha a tejcukor (laktóz) tartalmú élelmiszer (tej vagy tejtermék) fogyasztása után 1-2 órával kellemetlen hasi panaszokat (puffadás, hasi fájdalom, bélgörcsök, émelygés, hányinger hasmenés) tapasztal.
✔ Ha a családban előfordult már laktózintolerancia.
A laktózmentes diéta alkalmazása nem befolyásolja a vizsgálat eredményét.
A vizsgálat tartalmazza az elsődleges laktózintolerancia genetikai vizsgálatát (LCT Promoter c.1-13910 C>T).
Az ár nem tartalmazza az adminisztrációs díjat.