×

Tájékoztató

Hogyan kell készülni a laboratóriumi vizsgálatokra?

A vérvételre általában a reggel 7 és 9 óra közötti időtartam a legalkalmasabb.

§A legtöbb vérből történő laboratóriumi vizsgálathoz a vérvételre éhgyomorra javasolt jelentkezni. Ez alól kivételt képezhetnek kisgyermekek, cukorbetegek, idős betegek abban az esetben, ha nem vércukor terhelésre jelentkezik a beteg.

§Az éhgyomri állapot azt jelenti, hogy a vérvételt megelőző 8-10 órában semmilyen táplálékot nem fogyaszthat csak cukor- és alkoholmentes folyadékot.

§A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása közvetlenül a vérvétel előtt rendkívül fontos, mert megakadályozza, hogy a vénák fala összetapadjon , így kisebb kellemetlenséget vagy fájdalomérzetet idéz elő a vérvétel folyamata.

§Az alkoholfogyasztástól a vérvételt megelőző 24 órán belül tartózkodni célszerű.

§A dohányzás és a koffeintartalmú italok fogyasztása a vérvétel reggelén szintén nem ajánlott.

§Amennyiben a páciens egészségi állapota lehetővé teszi akkor a gyógyszereket érdemes a vérvétel után bevenni, mert azok módosíthatják a mérési eredményeket.

§A vérvételt megelőzően kerülni kell a megterhelő fizikai aktivitás, mert számos laboratóriumi paraméter eredményét jelentősen befolyásolhatja.

§A vérvétel minden esetben egyszer használatos, zárt vérvételi rendszeren keresztül történik, a legtöbb esetben a könyökhajlatban található vénán keresztül.

§Vizeletvizsgálatra a legalkalmasabb a középsugár vizelet. Ez azt jelenti, hogy a vizelet megindulása után az vizelet első és végső része nem kerül a mintavételi edénybe, csak a középső vizeletsugárból jusson a vizelettartó edény kb. 0,5-1 dl.

§Székletvizsgálathoz a gyógyszertárakban kapható széklettartályban kérjük a kis mennyiségű székletmintát átadni a laboratóriumi vizsgálatra jelentkezés során.

Fontos!

Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző  szakemberrel még a beavatkozás előtt. A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés.

SZOLGÁLTATÁSAINK