COVID-19 ellenanyag teszt (IgM és IgG)

Koronavírus elleni védettség kedvezményes csomag

 

Koronavírus elleni védettség kedvezményes csomag

 

A SARS-CoV-2 koronavírussal való fertőzöttséget vagy a megbetegedés megelőzését szolgáló vakcinációt követően az emberi szervezet különböző típusú ellenanyagot termel. Az emberi vérben jelenlévő koronavírus elleni ellenanyag (SARS-CoV-2 IgM és SARS-CoV-2 IgG) kimutatására különböző típusú reagensek állnak rendelkezésre, attól függően, hogy a koronavírus melyik fehérjéjével (nukleokapszid, tüske fehérje receptor-kötő domén, RBD) szemben termelődött ellenanyag detektálására képes az adott teszt. Egyénenként változó, hogy a különböző típusú ellenanyagok milyen mértékben termelődnek a szervezetben és mennyi ideig mutathatók ki a fertőzést követően. A szervezet immunválasza során az IgM típusú ellenanyag hamarabb kezd termelődni, mint az IgG típusú. Majd hamarabb le is csökken a mennyisége a kimutathatóság határa alá, mint az IgG ellenanyagé, mely akár 3-6 hónappal a fertőzés vagy vakcináció után is kimutatható.

A HQ-Lab Egészségügyi Szolgáltató Kft. által használt teljesen automatizált ABBOTT SARS-CoV-2 IgG II Quant teszt képes kimutatni a koronavírus fertőzés tünettel vagy tünetmentesen való átvészelése után termelődött IgG típusú ellenanyagot, valamint a Magyarországon jelenleg használt oltóanyagokkal való vakcináció után kialakuló védettséget is.

A kedvezményes csomag tartalmazza a SARS-CoV-2 IgM és a SARS-CoV-2 IgG II Quant vizsgálatokat egyaránt. Az IgM és az IgG típusú ellenanyag pozitivitás (határérték feletti érték) egy korábban lezajlott vagy esetleg még aktív fertőzésre utal. Míg a csak a SARS-CoV-2 IgG II Quant vizsgálat pozitivitása vagy egy még korábbi fertőzés utáni, vagy koronavírus elleni vakcináció után kialakult immun státuszt tükrözi.

Kinek javasolt a koronavírus elleni védettség kedvezményes csomag?
A koronavírus elleni oltásban részesült személyek immunválaszának kimutatására, monitorozására. Ebben az esetben a teljes védettség kialakulása után 1-2 héttel javasolt először mintát venni.
✓ A koronavírussal való fertőzöttség utólagos igazolására amennyiben a fertőzés idején nem készült PCR teszt.
✓ Tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel járó koronavírus fertőzés utáni immunállapot ellenőrzésére 20-21 nappal a fertőzés vagy kontaktba kerülés után.
✓ Gyógyult koronavírusos betegek esetében a megfelelő antitest szinttel rendelkező plazmaterápiás donorok kiválasztására.
✓ A megfelelő természetes immunitással rendelkező személyek elkülönítésére a vakcináció előtt.

A SARS-CoV-2 IgM és a SARS-CoV-2 IgG II Quant teszt működési elve:
kemilumineszcenciás mikropartikulum immunoassay (CMIA)
teljesen automatizált Alinity i (ABBOTT) automatán

mintatípus: vérsavó (natív vér)

Teszt specificitás (gyártói adatok alapján):
SARS-CoV-2 IgG II Quant: 99,55%
SARS-CoV-2 IgM: 99,56%

Teszt szenzitivitás 15 nappal a tünetek megjelenése után (gyártói adatok alapján)
SARS-CoV-2 IgG II Quant: 99,35%
SARS-CoV-2 IgM: 96,67%

A teszt eredményének értelmezése:
Negatív IgG eredmény: < 50,0 AU/ml
Negatív IgM eredmény: < 1,0 S/CO
Pozitív IgG eredmény: > 50,0 AU/ml
Pozitív IgM eredmény: > 1,0 S/CO

Fontos tudni:
▷ A szervezet immunválaszának mértéke egyénenként változó.
▷ A negatív eredmény nem zárja ki a friss fertőzés lehetőségét, mivel a szervezet antitest válasza a fertőzést követően csak 7-15 nap múlva válik kimutathatóvá.
▷ Immunszupprimált betegek esetén az antitestválasz nem mindig mutatható ki.
▷ A pozitivitás lehet korábban lezajlott koronavírus fertőzés vagy vakcináció eredménye is.
▷ A vizsgálat a fertőzőképesség megítélésére nem alkalmas.

 

Eredmény kiadása: a minta központi laboratóriumba való érkezése után 1-2 munkanappal.

A csomag kedvezményes ára: a hatósági ár (18.000 Ft + 2000 Ft) helyett 7.000 Ft.*
(*a teszt ára tartalmazza a mintavételi díjat). 

Rólunk

A HQ-Lab Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2007. márciusában alakult. A cég magas színvonalú, korszerű labordiagnosztikai szolgáltatás nyújtását, a leg-korszerűbb technológiák alkalmazását, széleskörű vizsgálati paletta bevezetését tűzte ki céljául.

2007. április 16-tól működtetjük az akkori Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet és a…

Tovább olvasom
+36 52 511 807
info@hqlab.hu