COVID-19 ellenanyag teszt

COVID-19 IgM és IgG ellenanyag teszt

 

 

Tájékoztató az új koronavírus diagnosztikai lehetőségeiről

 

 

A HQ-LAB Egészségügyi Szolgáltató Kft. laboratóriumaiban már a közelmúltban elérhetővé vált az amerikai Abbott cég tesztjével végzett SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat, amely pozitivitás esetén azt jelzi, hogy az illető már legalább 2-3 hete átesett a fertőzésen. Ezzel a teszttel végezték Magyarországon az Orvostudományi Egyetemek a májusi országos szűrőprogramot.

 

2020. szeptembertől az országban elsők között, elérhetővé vált a SARS-CoV-2 IgM antitest vizsgálat is, amely a vírusfertőzést a PCR kimutathatóság után már 2-3 nappal jelzi, így alkalmas a koronavírus fertőzés korai diagnosztizálására.  Az Abbott SARS-CoV-2 IgM vizsgálat alkalmazása a megfelelő szakmai szempontok figyelembevételével, kiegészítője, vagy akár helyettesítője lehet a kapacitáshiánnyal és súlyos költség problémákkal terhelt SARS-CoV-2 PCR tesztelésnek.

 

A SARS-CoV-2 IgM és IgG antitestek (ellenanyagok) szintjét egy időben vizsgálva átfogó képet kaphatunk az új koronavírus okozta fertőzés jelenlétéről, illetve lefolyásáról. Így nagy valószínűséggel megállapítható, hogy megbetegedett-e az illető, ha igen, akkor a betegség mely szakaszában tart, illetve átesett-e már a fertőzésen és szerzett-e tartós védettséget ellene.

A SARS-CoV-2 antitest vizsgálat előnye, hogy a kimutatás vérből, laboratóriumi automatákon történik, ezért a PCR mintavételi, fals negatív eredményt okozó hibákat (mintavétel előtti étel- vagy ital fogyasztása, helytelen mintavétel) teljes mértékben kiküszöböli. A vizsgálat további előnyei:

  • Nagy érzékenység
  • Rövid eredményközlési idő
  • Alacsony költségszint
  • A SARS-CoV-2 IgM teszt bizonyítottan nem mutat keresztreakciót 43 különböző klinikai kórképpel. A legfontosabbak ezek közül az Influenza A és B, illetve A/B okozta fertőzések. Ezek alapján a teszt alkalmas a COVID-19 megkülönböztetésére a szezonális influenzától. Ez kiemelt jelentőségű lehet az őszi, szokásos influenzajárvány esetén a fertőzések megkülönböztetésében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az influenzavírusra nem ad álpozitív eredményt, tehát a pozitív teszt COVID-19 betegség jelenlétét igazolja.

 

 

Kinek javasoljuk a SARS-CoV-2 IgM és IgG vizsgálat elvégzését?

  • Tünetmentes, vagy enyhe, bizonytalan tünetekkel rendelkezőknek, akik szeretnék megtudni, hogy jelenleg COVOD-19 betegségben szenvednek-e, vagy esetleg már korábban átestek a fertőzésen.
  • Közösségekben, vállalatoknál annak kiszűrésére, hogy ki esett már át esetleg tünetmentesen a fertőzésen, ill. ki az aki tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel hordozza a vírust és megbetegítheti a közösség más tagjait. Az esetleges vírushordozók rendszeres és időben történő kiszűrésével megakadályozható a tömeges megbetegedés, a veszélyeztetett korcsoportba tartozók megbetegedése, munkahelyeken nagyobb részlegek munkából való kiesése.

Ha valakinek típusos tünetei vannak (magas láz, száraz köhögés, légszomj, íz- és szaglásvesztés), akkor természetesen a hivatalos tájékoztatásokban is megjelent módon, a háziorvost kell felhívni, aki intézkedik a vírus kimutatására szolgáló vizsgálatok elvégzéséről, a beteg esetleges kórházba szállításáról.

 

Mire jók a SARS-CoV-2 vírus ellen termelt ellenanyagot kimutató tesztek?

A szerológiai tesztek a szervezet immunrendszere által, a vírus ellen termelt fehérjék, azaz ellenanyagok kimutatásán alapszanak. Az immunrendszer először egy korai, úgy nevezett IgM, majd egy késői, úgy nevezett IgG típusú ellenanyagot termel.

Az IgM ellenanyagok a fertőzés korai szakaszában jelennek meg. Akut, most zajló megbetegedésre utalnak, szintjük egy bizonyos értéket elérve fokozatosan csökken.

Az IgG ellenanyagok a fertőzés későbbi szakaszában jelennek meg és az esetek többségében tartósan kimutathatóak; a betegség átvészelésére, a betegséggel szembeni védettségre utalnak.

A SARS-CoV-2 IgM és IgG ellenanyagok szintjét egy időben vizsgálva átfogó képet kaphatunk az új típusú koronavírus okozta fertőzés lefolyásáról. Ezáltal nagy valószínűséggel megállapítható, hogy megbetegedett-e az illető, ha igen, akkor a betegség mely szakaszában tart, illetve átesett-e már a fertőzésen és szerzett-e tartós védettséget ellene.

 

   Forrás: worldbank.org (https://bit.ly/3jUABFk)

 

Az ábrán jól látható, a betegség lefolyása során hogyan alakul ezen ellenanyagok szintje. A zöld vonal az IgM, a piros az IgG ellenanyagok jelenlétét ábrázolja. A kék vonal a vírus jelenlétét jelzi, amikor a betegség vírus genetika állományát kimutatató PCR módszerrel igazolható.

 

Az IgM ellenanyag átlagosan a fertőzést követő 7. napon jelenik meg, szintje kb. 1 hétig emelkedik, majd a fertőzést követő 21. nap körül eltűnik a szervezetből.

 

Az IgG ellenanyag a fertőzést követő 14-21 nap között kezd termelődni, a 28. nap körül éri el a maximumot és ezt követően jelenlegi feltételezések szerint tartósan kimutatható a szervezetben.

 

A jelenleg forgalomban lévő gyorstesztek különböző érzékenységgel mindkét ellenagyagot kimutatják. Az újabb kutatások szerint a gyorstesztek esetében az IgM pozitivitás nem elég specifikus a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírusra, más koronavírusok jelenléte esetén, továbbá egyéb megbetegedések (pl. autoimmun betegségek) esetén is pozitív értéket adhat, így szakmailag mindenképpen a HQ-Lab Kft. által is használt, vérből történő laboratóriumi körülmények között végzett, automatizált módszer ajánlott a teljes bizonyossághoz.

 

 

A teszt eredmények értékelése:

1. IgM negatív és IgG negatív: nem áll fent SARS-CoV-2 fertőzés vagy az illető kevesebb, mint 7 napja fertőződött meg és még nem mutatható ki IgM ellenanyag. Érdemes a tesztet 7-10 nap múlva újra elvégezni. Ha akkor sem jelentkezik IgM pozitivitás, akkor az illető az elmúlt 2 hétben nem kapta el a fertőzést.

 

2. IgM pozitív és IgG negatív: a fertőzés korai szakaszát jelzi, a beteg az elmúlt 2 hétben kaphatta el a fertőzést. 2 hét múlva megismételve a vizsgálatokat pontosabban meghatározható a fertőzés időpontja, továbbá az, hogy kialakult-e védettség a betegséggel szemben. A beteg az aktuális járványügyi szabályok szerint otthonában kell, hogy maradjon, vagy panaszok esetén telefonon kell konzultálnia háziorvosával. A diagnózis megerősítése PCR vizsgálattal lehetséges.

 

3. IgM pozitív és IgG pozitív: aktív SARS-CoV-2 fertőzésre utal, a fertőzéstől 14-21 nap telt el. 7-10 nap múlva megismételve a vizsgálatokat pontosabban meghatározható a fertőzés időpontja, továbbá az, hogy kialakult-e védettség a betegséggel szemben. A beteg az aktuális járványügyi szabályok szerint otthonában kell, hogy maradjon, vagy panaszok esetén telefonon kell konzultálnia háziorvosával. A diagnózis megerősítése PCR vizsgálattal lehetséges.

 

4. IgM negatív és IgG pozitív: az illető átesett a fertőzésen és jelenlegi ismereteink szerint védettséget szerzett a betegség ellen. Légúti váladékával már nem terjeszti a betegséget, az ábra szerint a fertőzést követően már több mint 28 nap telt el vagy a fertőzést követő 21-28. nap között van, ahol egyes irodalmi adatok alapján még a beteg légutaiban, székletében kimutatható a vírus.

 

 

Rólunk

A HQ-Lab Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2007. márciusában alakult. A cég magas színvonalú, korszerű labordiagnosztikai szolgáltatás nyújtását, a leg-korszerűbb technológiák alkalmazását, széleskörű vizsgálati paletta bevezetését tűzte ki céljául.

2007. április 16-tól működtetjük az akkori Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet és a…

Tovább olvasom
+36 52 511 807
info@hqlab.hu