×

COVID-19 antigén gyorstesztA COVID-19 ANTIGÉN GYORSTESZT egy (a mintavétel helyszínén végzett) immunkromatográfiás vizsgálat, mellyel az új típusú koronavírus fertőzést (COVID-19) okozó SARS-CoV-2 vírus antigénje mutatható ki.

A COVID-19 ANTIGÉN GYORSTESZT alkalmas a vírus jelenlétének kimutatására tünetmentes egyének esetében és tünetekkel rendelkező betegek esetében is a korai fázisban (a tünetek megjelenését követő első 5 napban).

 

A COVID-19 ANTIGÉN GYORSTESZT előnyei

a vizsgálat gyorsan elvégezhető

rövid időn belül hozzájut a vizsgálat eredményéhez

nem igényel műszeres laboratóriumi hátteret

a PCR vizsgálatnál olcsóbb diagnosztikus vizsgálat

 

Hogyan történik a mintavétel?

A vizsgálat kivitelezésére a HQ-Lab Kft. által megbízott, szakképzett személy orrgarati törletet vesz. Ehhez egy vékony mintavevő pálcát vezetünk be az orrnyíláson keresztül, mellyel az orr nyálkahártya felszíni hámsejtjeit gyűjtjük össze. A SARS-CoV-2 koronavírus ezeken a hámsejteken tapad meg és szaporodik tovább fertőződés esetén.

A teszt elvégzése a szakképzett személyzet által a mintavétel helyszínén történik.

Az eredményről már a helyszínen (15 perc), vagy maximum két órán belül tájékoztatást adunk.

A lelet ügyfélkapuval rendelkező pácienseink számára az EESZT-n keresztül (https://ww.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal), vagy email cím megadása esetén titkosított formában elektronikus levélben vagy honlapunkon (www.hqlab.hu) vérvételi azonosítóval megtekinthető, kinyomtatható.

 

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

A vizsgálatnak nem feltétele az éhezés.

A vizsgálatot megelőző 1-2 órában kerülni kell a dohányzást!

 

A jelenleg ismeretes klinikai tanulmányok szerint a teszt specificitása 99,4 - 100%.

Ez azt jelenti, hogy az antigén gyorsteszt pozitivitása a COVID-19 fertőzés jelenlétét igazolja. A vizsgálat szenzitivitása a PCR vizsgálat szenzitivitásától alacsonyabb, 90% körüli. Ez azt jelenti, hogy teszt mindössze 10%-ban ad fals negatív eredményt. Ezekben az esetekben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a klinikai tünetek ismeretében PCR vizsgálattal lehet egyértelműen kizárni a koronavírus fertőzést.

A nem értékelhető eredmény esetében a vizsgálat ismétlése javasolt.

A fertőzőképes személy vírusürítésének leállásakor a COVID-19 antigén gyorsteszt negatívvá válik, míg a PCR teszt gyakran még 10-14 napon át pozitív maradhat.

 

A csomag kedvezményes ára tartalmazza az adminisztrációs díjat.

SZOLGÁLTATÁSAINK