Áttörés az új koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzés laboratóriumi diagnosztikájában

Az amerikai Abbott cég kifejlesztette a SARS-CoV-2 IgG antitest kimutatására alkalmas szerológiai tesztjét, ami Magyarországon az elsők között, a HQ-Lab Kft. debreceni központi laboratóriumában is elérhető már magánszemélyek és cégek részére egyaránt.

 

A SARS- CoV-2  IgG (Abbott) automatizált immunoassay jellemzői:

 

  • Jelenleg nincs forgalomban ettől érzékenyebb, az amerikai és az európai szakmai elvárásoknak egyaránt megfelelő, SARS-CoV-2 vírus elleni antitest kimutatására alkalmas laboratóriumi teszt.
  • Magyaroszágon az Orvostudományi Egyetemek is ezt a tesztet használták a május elején elindult országos szűrőprogram során.. A teszt megkapta az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA, Food and Drug Administration)  engedélyét, és megfelel az európai forgalomba hozatali engedélyeknek is.

 

  • A teszt  99.63 %-ban egyezést mutat a fertőzésen át nem esett, vírus nukleinsav kimutatására szolgáló teszttel  (PCR)  negatív egyének esetén. .
  • A polimeráz láncreakciós (PCR) teszttel pozitívnak bizonyult betegek esetében a tünetek megjelenésétől számított 14 napot követően az Abbott CoV-2 IgG szerológiai  teszt 96,77 %-ban szintén pozitív.

 

Mire jó a SARS-CoV-2 vírus ellen termelt ellenanyagot kimutató teszt?

 

A teszt segítségével átfogó képet kaphatunk a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés lefolyásáról. Igy arról, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen, ha igen, akkor milyen hosszú ideig maradnak fenn a vélhetően védelmet nyújtó antitestek a szervezetben illetve ismételten negatív eredmények esetén, a betegség jelenlegi előfordulási gyakorisága mellett a fertőzés nagy valószínűséggel kizárható.

 

A szerológiai teszt a szervezet immunrendszere által, a vírus ellen termelt védekező molekula, azaz ellenanyag kimutatásán alapszik. Az immunrendszer először IgM majd IgG típusú ellenanyagokat termel.

Forrás: worldbank.org (http://documents.worldbank.org/curated/en/145161586536712080/pdf/Purpose-and-Options-for-Testing-for-SARS-Cov2-the-COVID-19-Virus-Considerations-for-World-Bank-Task-Teams-Managing-COVID-19-Fast-Track-Facility-Operations.pdf)

Az ábrán jól látható, a betegség lefolyása során hogyan alakul ezen ellenanyagok szintje. A zöld vonal az IgM, a piros az IgG ellenanyagok jelenlétét ábrázolja. A kék vonal  a vírus jelenlétét jelzi, amikor a betegség vírus genetika állományát kimutatató PCR módszerrel igazolható.
Az IgM ellenanyag átlagosan a fertőzést követő 7. napon jelenik meg, szintje kb. 1 hétig emelkedik, majd a fertőzést követő 21 nap körül eltűnik a szervezetből.

 


Az IgG ellenanyag a fertőzést követő 14-21 nap között kezd termelődni, a 28. napon éri el a maximumot és ezt követően jelenlegi feltételezések szerint tartósan kimutatható a szervezetben.

 

A jelenleg forgalomban lévő gyorstesztek különböző érzékenységgel mindkét ellenagyagot kimutatják. Előnyük a gyorsaságuk, negatív eredmény esetén nagy valószínűséggel kizárható az ellenanyagok jelenléte, de az újabb kutatások szerint az IgM pozitivitás nem elég specifikus a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírusra, más koronavírusok jelenléte esetén ill. egyéb megbetegedések ( pl. autoimmun betegségek) esetén is pozitív értéket adhat.

 

A fentiek miatt a SARS-CoV-2 vírusfertőzés laboratóriumi diagnosztikájában és elsősorban a fertőzés átvészelésnek kimutatásában, a PCR vizsgálat mellett egyértelműen a vírus ellen termelődött specifikus IgG ellenanyag kimutatásának van jelentősége

 

A teszt eredmények értékelése:

Negatív eredmény:

- Az illető nem fertőzött,

-vagy már megfertőződött de a betegség korai stádiumában van, amikor a specifikus IgG szint még nem érte el a kimutathatóság határán.  Az ábrán  ez az időszak a feltételezett fertőzéstől számított 2 hét.

Negatív eredmény esetében javasolt a teszt kb. 2 hét múlva történő megismétlése, a járványügyi szabályok betartása  mellett (maszk viselése, közösségi érintkezés és tömegközlekedés kerülése, esetleg önkéntes házi karantén)

Pozitív eredmény:

- az illető átesett a fertőzésen és jelenlegi ismereteink szerint védettséget szerzett a betegség ellen, légúti váladékával már nem terjeszti a betegséget, az ábra szerint a fertőzést követően már több mint 28 nap telt el,

- vagy a fertőzés kb. 2-3 héttel  ezelőtt bekövetkezett és éppen abban a szakaszában van amikor a specifikus IgG ellenanyag már kimutatható,  de a vírus még jelen lehet légutaiban. Ez a lehetőség az ábrán láthatóak szerint a fertőzést követő 14-28. nap között fordulhat elő.

A fentiek miatt pozitív eredménynél is javasolt a vizsgálat 2 hét múlva történő megismétlése. Az ismételten pozitív eredmény esetén az illető nagy valószínűséggel már átvészelte a betegséget, védettséget szerzett és légúti váladékával már nem terjeszti a betegséget, az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett munkába állhat

 

Kinek javasoljuk a SARS-CoV-2 IgG vizsgálat elvégzését?

  • Tünetmentes, vagy enyhe, bizonytalan tünetekkel rendelkezőknek javasoljuk a teszt elvégzését, különösen akkor, ha a környezetben új típusú koronavírus fertőzött, vagy fertőződés gyanúja merült fel.
  • Célszerű a kényszerszünet után munkába állók tesztelése azért, hogy csak olyan dolgozók térjenek vissza a munkahelyekre, akik nagy valószínűséggel nem fertőzik meg a munkatársakat. .
  • Ha valakinek típusos tünetei vannak – magas láz, száraz köhögés, légszomj – akkor természetesen a hivatalos tájékoztatásokban is megjelent módon, a háziorvost kell felhívni, aki intézkedik a vírus kimutatására szolgáló vizsgálatok elvégzéséről, a beteg esetleges kórházba szállításáról.

A Vizsgálat ára: 12.000 Ft, mely már tartalmazza a vérvétel és egyéb adminisztráció költségét is

Azon partereink részére akik igénybe veszik a SARS-CoV-2 IgG vizsgálatot, a honlapon található kedvezményes vizsgálati csomagok árából további 10 % kedvezményt biztosítunk!

Vegye igénybe kedvezményes vizsgálati csomagjainkat!

Az Önök igényeihez kialakított vizsgálati csomagjaink, jelentős kedvezményt nyújtanak az egyedi (egyenként megrendelt) vizsgálatokhoz képest. 
KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK